טיפול קוגניטיבי התנהגותי - CBT
שינוי בתפישת המציאות
טיפול קוגניטיבי
טיפול המתמקד בדרכי חשיבה וחותר לשנות את האופן בו מנתחים את הדברים. כל אדם יגיב אחרת כלפי המציאות בהתאם לפירוש והמשמעות שהוא נותן לה. הטיפול הקוגניטיבי מניח כי על מנת ליצור שינוי אצל המטופל יש צורך בשינוי בתפישת המציאות.
לפיכך הטיפול הקוגניטיבי יתמקד בזיהוי דפוסי החשיבה הלקויים והפרשנויות הגורמות מצוקה, והמרתם בדפוסי חשיבה סתגלניים ומציאותיים יותר. בתהליך הטיפולי המטפל יתמקד בזיהוי המחשבות הבעייתיות שחולפות בראש בעיצומן של אירועים שונים, בשינוי הפירוש שמוענק למחשבות הללו והחלפתן במחשבות ותובנות שונות – אשר מונעות את המצוקה והתגובות הקשות המתלוות לרוב למחשבות בעייתיות מסוג זה.
המטפל יסייע למטופל לנסות ולהבין על מה מבוססים הפירושים אותם הוא נותן לאירועים שונים ועל סמך זה הוא מתנהג. הטיפול הקוגניטיבי מבוסס על הנחת יסוד שהתגובות שלנו למה שמתרחש סביבנו מבוססות על תכנים מחשבתיים פנימיים שנבנו במהלך חייו של המטופל. תכנים אלו מבוססים בעיקר על חוויות עבר ולא על המציאות האובייקטיבית. כל זה במטרה לאפשר למטופל להבין זאת על מנת שיוכל בזמן אמת, לתת פירוש מאוזן ומותאם יותר.
טיפול התנהגותי
הטיפול ההתנהגותי מניח שהבעיות הרגשיות הנוכחיות מהן סובל המטופל נובעות מדפוסי התנהגות או הרגלים לא יעילים ואף מזיקים שנלמדו במהלך חייו.
מטרת הטיפול היא שינוי דפוסי התנהגות מזיקים או בלתי מסתגלים שמשמרים חרדה, דיכאון או בעיות אחרות. לדוגמא: התנהגות נפוצה היא הימנעות ממצבים העלולים לגרום לחרדה.
הימנעות מובילה להגבלות בחיי היומיום.
אם אני פוחדת מכלבים אני יכולה להימנע מללכת לבית של מישהו שיש לו כלב. אני גם יכולה להימנע מללכת ברחוב שיש בו כלבים, ואני גם יכולה להימנע מללכת למסעדות שיושבים בהם בחוץ, כי אולי יסתובב שם כלב וכו' וכו'.. כל עוד שהימנעות זאת נמצאת בשליטה אני חיה איתה. אך לעיתים הימנעויות אלו מגיעות למצב שבו הן משבשות את החיים ופוגעות באיכות חייו של המטופל.
במסגרת טיפול התנהגותי משתמש המטפל במגוון טכניקות כגון “טיפול בחשיפה”, במסגרתו נחשף המטופל, בהדרגה ובפיקוח המטפל, למצבים אשר זוהו אצלו כמעוררי חרדה. המטופל מקבל כלים כדי ללמוד לשלוט בחרדה ולהתמודד עם המצבים המובילים אליה.
הטיפול הוא הדרגתי ומותאם ליכולתו האישית של המטופל. החלק ההתנהגותי בטיפול הוא למעשה יישום מעשי של החלק הקוגניטיבי - ההתמודדות בפועל עם סיטואציות אמיתיות בחיי היום יום של המטופל.
על פי רוב המטופל ילמד לשלוט בחרדות ולהתמודד עם מצבים אלו ותיפסק ההתנהגות הנמנעת בה נקט עד כה מול האובייקט שעורר את החרדה ויצר תקיעות בחייו.
השילוב בין הכלים הקוגניטיביים והכלים ההתנהגותיים מאפשר למטופל העובר טיפול קוגניטיבי התנהגותי ליצור את השינוי המתבקש תוך תקופה קצרה.
טיפול זוגי ומשפחתי ו – C.B.T
מערכת יחסים זוגית מורכבת מבני זוג עם אישיות שונה, עם רקע משפחתי שונה, עם צרכים רגשיים שונים, עם עמדות, רצונות וערכים שונים. על מנת ליצור איזון בין מרכיבים אלו על בני הזוג לרכוש מיומנויות תקשורת והבנה עמוקה יותר של התהליכים המתרחשים בתוך הזוגיות שלהם.
לפיכך, כאשר ברמה הזוגית ניתנות פרשנויות ומשמעויות אשר לא משקפות נכונה את המציאות, הדבר יכול להוביל את בני הזוג למערכת יחסים קשה, לתקיעות ולחוסר הבנה.
טיפול בחרדות
התמודדות עם חרדה אינה דבר קל, אף אם לעיתים אחרים אינם מבחינים בכך.
במקרים רבים אנו נמנעים ממצבים או מחשבות שונות בכדי להרגיע ולהגן על עצמנו מהגורם שמרגיש לנו מאיים ומפחיד.
חרדה ממושכת יכולה ליצור תחושות של אובדן מוטיבציה ואף דיכאון וערכנו העצמי יורד, ככול שהאמונה ביכולתנו לשנות את מצבנו מצטמצמת.
חרדה היא תופעה נפוצה ביותר, הפוגעת במגוון רחב של אוכלוסיות וגילאים שונים. לדוגמא:
-
חרדת בחינות
-
התמודדות עם התקפי חרדה / התקפי פאניקה
-
אובססיות שנובעות מחרדה
-
חרדת טיסה
-
חרדת נהיגה
-
חרדה מג'וקים
-
חרדה חברתית
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מאפשר להתמודד עם החרדה ובאמצעות חשיפות לחרדות השונות אין צורך בהימנעויות השונות.
אין צורך שתמשיך לסבול, אין צורך שאיכות החיים שלך תמשיך להיפגע,
טיפול בחרדה יכול להתבצע במספר דרכים: המקובלת והיעילה - טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי). מדובר בטיפול קצר מועד יחסית שעוסק בפן הקוגניטיבי בתפיסה של האדם את החרדה, ובמחשבות המלוות את החרדה יחד עם הפן ההתנהגותי מתבצעת עבודה בה ניתנים כלים להתמודדות טובה יותר.